„100% natural” este o afirmatie care apare tot mai des pe alimentele pe care le cumparam, dar sunt cateva ingrediente suprinzatoare care se furiseaza in alimentele considerate „100% naturale”.
Alimentele din zilele noastre contin E-uri si substante nocive. Exista si cateva sortimente de alimente care se gasesc in varianta BIO, „100% naturale”, insa de multe ori ne lasam indusi in eroare de eticheta si nu mai citim lista de ingrediente.
E foarte greu sa ai un stil de viata sanatos si sa consumi doar alimente naturale cand majoritatea produselor pe care le gasesti nu indeplinesc cerintele dietei tale. Cei mai fericiti sunt cei care dețin propria grădină si care au si timp pentru a-si cultiva propriile legume si fructe. Celor care nu sunt atat de norocosi, nu le ramane decat sa incerce sa aleaga alimentele cele mai naturale pe care le pot gasi. Problema este ca etichetele pot fi inselatoare si de multe ori, alegem produse a caror eticheta sustine ca sunt 100% naturale, fara ca ele sa fie asa.
Produsele acceptate de FDA (Food and Drug Administration, SUA) ca fiind naturale sunt cele care nu contin coloranti adaugati, arome artificiale sau substante sintetice, iar presupusele produse “naturale“ pot contine totusi o mare varietate de indulcitori prelucrati, arome si coloranti “naturali“ produsi in laborator, aditivi si conservanti.
Cum ne dam seama daca produsele sunt 100% naturale?
- Batoane de cereale
Multe batoane de cereale contin indulcitori procesati cum ar fi sirop de porumb, fructoza, zahar invertit si “arome naturale“ – un termen de fatada folosit pentru aromele derivate din surse naturale dar care sunt de cele mai multe ori procesate in laborator ca aromele artificiale. Cel mai bine este să acorzi 10 minute din timpul tau si sa-ti faci cateva batoane de cereale.
- Iaurturile
Aromele naturale si artificiale si indulcitorii prelucrati inoata in cele mai multe din iaurturile ambalate; sper ca nu credeai ca aroma de afine provine doar de la afine reale, cu atat mai putin nuanta purpurie. Alege doar iaurturi naturale si daca vrei neaparat un iaurt cu fructe, prepara-l in casa.
- Ceai rece imbuteliat – Ice tea
Ceaiul negru, verde si alte bauturi preparate din plante sunt incarcate cu antioxidanti si pot ajuta la digestie, dar majoritatea ceaiurilor imbuteliate contin sirop de porumb bogat in fructoza in loc de zahar real. Iar daca iti plac ceaiurile cu fructe, trebuie sa stii ca in mod sigur nu vei gasi lamai, zmeura sau caise in acel ceai, ci doar “arome naturale“.
- Sosurile pentru salate
“100% natural“ apare pe o multime de etichete ale sosurilor pentru salate dar de fapt ele contin multe ingrediente nu tocmai naturale. Renunta la sosurile din comert si prepara un sos din ulei de masline si otet balsamic sau suc de lamaie.
5. Inghetata
Multe tipuri de inghetata care se considera a fi naturale, pe langa lapte, oua si zahar, contin si amidonuri modificate ( utilizati ca agenti de ingrosare ) si concentrate de suc ( folosite ca arome si indulcitori )
Concluzia este ca exista si alimente “100% naturale“, insa pentru a ne asigura ca alegem produsul natural, trebuie sa evitam sa cumparam produse care contin ingredientele mentionate mai sus.
Sursa poze: pixabay.com