Avand in vedere ca tot mai multe persoane isi indreapta atentia catre tratamentele naturiste si sunt interesate din ce in ce mai mult de produsele organice, v-am pregatit o lista cu beneficiile consumului de ceai de rozmarin, iar pentru cei care urmaresc sa mai adauge o planta la gradina de pe balcon, cateva informatii despre cultivarea si intretinerea rozmarinului.
Desi rozmarinul este folosit in principal ca mirodenie, este o planta medicinala extraordinara.
Ceai de rozmarin: beneficii asupra sanatatii
- reduce riscul de cancer – antioxidantii previn raspandirea celulelor canceroase si ajuta la eliminarea lor; ceaiul de rozmarin previne cancerul deoarece are efect antioxidant.
- imbunatateste functiile sistemului digestiv – protejeaza stomacul, calmeaza tulburarile gastrice, previne diferite afectiuni gastro-intestinale si prin actiunea antispastica reduce durerile menstruale si crampele musculare.
- util in astmul bronsic – datorita faptului ca este miorelaxant si imbunatateste circulatia sangelui; mai este folosit ca adjuvant in pneumonii, raceli si bronsite.
- reduce durerile de cap – regleaza tensiunea intercraniana; este folosit in aromaterapie pentru a trata migrenele.
- imbunatateste circulatia periferica – este perfect pentru persoanele cu probleme de circulatie, care au picioare si maini reci.
- tonifica organismul aflat in extenuare fizica si intelectuala
- vindeca infectiile ORL
- trateaza astenia
- previne afectiunile hepatice – ficatul filtreaza toxinele si ajuta la eliminarea acestora din organism, iar o acumulare prea mare de grasimi si toxine poate duce la aparitia afectiunilor hepatice. O cura cu ceai de rozmarin va detoxifia si purifica organismul, repunand in functiune ficatul la capacitate maxima.
- protejeaza inima – hipertensiunea si nivelul ridicat de colesterol pot duce in timp la aparitia afectiunilor cardiace. Ceaiul de rozmarin imbunatateste circulatia sangelui, il curata de grasimi si contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
- protejeaza rinichii – ceaiul de rozmarin are efect diuretic si ajuta la curatarea rinichilor de sedimente minerale, astfel previne aparitia pietrelor la rinichi. Deoarece afectiunile renale sunt greu de depistat in faza incipienta, este indicat sa incerci sa le previi.
- pastreaza sanatatatea creierului – ceaiul de rozmarin este un excelent tonic cerebral, ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale si previne Alzheimerul sau dementa.
- stimuleaza memoria si capacitatea de invatare si concentrare
Rozmarinul este foarte usor de procurat, se gaseste proaspat in ghiveci, sub forma de ceai la majoritatea magazinelor naturiste sau chiar si supermaketuri si ca mirodenie.
Totusi, daca doriti sa il plantati acasa, aveti nevoie de seminte sau de o crenguta de rozmarin. Ramul de rozmarin se lasa intr-un vas cu apa pana face radacini, dupa aceea se rasadeste in ghiveci. Rozmarinul se poate planta in orice tip de sol, chiar si cel sarac in substante nutritive. Acesta trebuie protejat pe timpul iernii, deoarece nu suporta temperaturile de inghet. Frunzele pot fi recoltate tot timpul anului si se pot consuma verzi sau uscate. Se poate folosi ca mirodenie in bucatarie sau se prepara infuzie sau decoct pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatice si diuretice.
Fie ca alegeti sa consumati ceai de rozmarin sau rozmarin ca mirodenie, important este sa nu va lipseasca din camara.
Sursa poze: pixabay.com