Ce nu stiai despre ceaiul Rooibos

ceai rooibos

Consumul de ceai reprezinta o metoda naturala de intretinere a sanatatii organismului. Ceaiul Rooibos, chiar daca nu este atat de cunoscut in tara la noi, este un ceai cu multiple proprietati benefice.

Ce este ceaiul Rooibos?

Ceaiul Rooibos se obtine din frunzele fermentate si uscate la soare ale plantei Aspalathus Iinearis si este originar din Africa de Sud. Aceasta planta are flori galbene si frunze verzi, ca niste ace, care devin rosii in timpul procesarii; desi poate supravietui pana si in cele mai secetoase conditii, naturalizarea ei in alte parti ale lumii a esuat si nici culegerea ei nu s-a modificat o data cu trecerea timpului.

Acum 300 de ani, un trib din Africa a descoperit o metoda de preparare a ceaiului rosu; au recoltat plantele care cresteau salbatic, le-au taiat, le-au batut cu ciocanele si apoi le-au pus la uscat la soare. Plantele uscate capatau o alta culoare, rosie, de acolo si denumirea de tufa rosie. Acest ceai a fost foarte apreciat in secolele 19 si 20 pentru gustul sau unicat: dulce acrisor, usor picant cu aroma fina de tutun. Ceaiul rosu a revenit in atentia cercetatorilor in anii 60 si atunci s-au descoperit proprietatile calmante ale ceaiului, calmeaza in special colicii bebelusilor.

ceai rooibos

Exista doua tipuri de ceai Rooibos:

– ceai de rooibos rosu care este oxidat, iar gustul puternic aromat si acidulat se datoreaza frunzelor din care se prepara, care au un gust similar cu cel al tutunului;

– ceai de rooibos verde are o aroma vegetala si un parfum deosebit.

Cum se prepara ceaiul rosu

Ceaiul rosu se prepara ca oricare alt ceai, doar ca se pune 1 lingurita jumatate de ceai, in loc de una. Asadar la o cana de apa fiarta de 250 ml se adauga 1.5 lingurita de ceai rosu si se lasa la infuzat pentru 5 – 6 minute; daca se lasa la infuzat mai mult nu este nicio problema deoarece, acesta nu devine amar. Acest ceai poate fi consumat cald dar si rece, asadar nu va fie teama sa adaugati cateva cuburi de gheata in el si sa-l consumati in sezonul cald.

ceai rooibos

Beneficiile ceaiului Rooibos:

  • contine tanin in cantitate mai redusa fata de ceaiul verde sau cel negru, ceea ce inseamna ca gustul acestuia nu este deloc amar fiind tolerabil si fara sa fie indulcit;
  • ceaiul rosu nu contine cofeina;
  • are efecte sedative, un real ajutor pentru cei care sufera de insomnii;
  • contine numerosi antioxidanti polifenolici si alte substante nutritive ( cuercetine, luteolin, rutin, flavonoide, isocuercetrin, fier, calciu, potasiu, cupru, magneziu mangan, zinc, fluor si putin tanin ) care mineralizeaza organismul si mentine sanatatea optima a dintilor, oaselor, parului si a pielii;
  • datorita antioxidantilor, ceaiul rosu este util in blocarea actiunii radicalilor liberi, previne degradarea prematura a celulelor;
  • creste imunitatea organismului in fata infectiilor provocate de virusi si bacterii;
  • calmeaza sistemul nervos;
  • stimuleaza metabolismul, de aceea este foarte util in curele de slabire;
  • imbunatateste memoria, fortifica radacina firului de par, combate febra, regleaza glicemia, amelioreaza durerile de cap si scade colesterolul.

O cana cu ceai rosu contine:

  • potasiu 7.12 mg
  • sodiu 6.16 mg
  • magneziu 1.57 mg
  • calciu 1.09 mg
  • fluor 0.22 mg
  • cupru 0.07 mg
  • fier 0.07 mg
  • zinc 0.04 mg
  • mangan 0.04

Un alt avantaj al ceaiului rosu este ca nu s-a descoperit niciun efect secundar, asa ca poate fi consumat in orice cantitate pe tot parcursul zilei. Ai incercat sa bei ceai Rooibos?

Sursa foto: flickr.com

(Visited 557 times, 1 visits today)

One thought on “Ce nu stiai despre ceaiul Rooibos

  1. Pingback: De ce sa consumi ceai de lemn dulce? Infografic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *