Iasomia –cum se cultiva si ce beneficii ofera

iasomia

Iasomia, o floare cu un miros puternic, dulce, dar si un aliat de nadejde impotriva cancerului. Beneficiile aduse de consumul de ceai de iasomie sau de ulei esential de iasomie sunt multe, de aceea le voi prezenta in acest articol.

Pentru cei care indragesc gradinaritul, va veti bucura sa aflati ca va voi divulga secretele cultivarii iasomiei.

Cum plantezi iasomia?

Iasomia (sau lamaita) este un arbust rigid cu flori albe care este foarte apreciat pentru parfumul sau; de aceea este perfect de plantat in curtea sau gradina ta. Acesta infloreste la sfarsitul primaverii – inceputul verii.

iasomia

Pentru a te asigura ca va inflori, locul in care vei planta iasomia trebuie sa fie insorit si destul de larg, deoarece acest arbust are nevoie de spatiu pentru a creste si raspandi. Poti alege sa plantezi iasomia individual sau in grupuri, sub forma de gard viu. Cel mai bun sol pentru iasomie este unul care se dreneaza singur.

Locul de plantare se pregateste utilizand o furca cu care se afana pamantul, apoi se sapa o groapa de 40 de cm adancime, in care se pune 10 cm de ingrasamant natural. Atentie, groapa trebuie sa fie de doua ori mai mare decat recipientul in care a stat planta pana la momentul plantarii.

Se scoate planta din recipient si se plaseaza in asa fel incat radacina sa fie paralela cu nivelul solului. Umpleti groapa cu pamant si udati din belsug imediat dupa plantare. Pentru a o ajuta sa se dezvolte mai bine, crengile de iasomie trebuie curatate periodic.

iasomia

La ce o folosesti?

Iasomia este foarte folosita sub forma de ceai. Parfumul florilor de iasomie se simte chiar si atunci cand sunt sub forma de ceai, de aceea ceaiul de iasomie se numara printre cele mai apreciate ceaiuri.

Consumul ceaiului de iasomie ajuta organismul sa se relaxeze, inlatura starile de depresie, diminueaza migrenele, reduce stresul si inlatura oboseala care apare dupa o zi de munca. S-a dovedit ca ajuta persoanele cu intoxicatie alimentara prin distrugerea bacteriilor ingerate o data cu alimentele. Acesta poate fi folosit si in curele de slabire deoarece accelereaza metabolismul, iar deoarece ceaiul are un gust dulce, nu mai este nevoie sa se adauge zahar, in concluzie – mai putine calorii.

Beneficiile uleiului esential de iasomie sunt asemantoare cu cele ale ceaiului: antidepresive, antiseptice, afrodisiace, expectorante, sedative, cicatrizante si antispasmodice. Uleiul este foarte bun si pentru piele deoarece hidrateaza in profunzime.

Uleiul esential de iasomie poate fi destul de scump, din cauza ca pentru obtinerea unei cantitati foarte mici de ulei se folosesc foarte multe flori; de fapt, nu prea exista ulei de iasomie ci mai degraba extract, deoarece pentru obtinerea acestui ulei nu se foloseste metoda de distilare ci de extractie.

Din iasomie se mai poate face si un sirop medicinal. Modul de preparare este asemanator cu cel al siropului de trandafir sau de macese. Se freaca petalele de iasomie cu sare de lamaie si pastreaza la rece o zi si o noapte. Petalele a 100 de flori se fierb intr-un litru de apa pana la decolorare. Dupa fierbere se lasa la racit 12 ore si apoi se strecoara, dupa care se pune in sticle si se depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros.

Iasomia este o planta minunata si de aceea nu trebuie irosita. Alege una din metodele mai sus mentionate si bucura-te de beneficiile acesteia.

(Visited 6,796 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Iasomia –cum se cultiva si ce beneficii ofera

  1. hertha says:

    Articolul face o confuzie intre jasminum officinale si iasomia lamaita. Nu se foloseste nici la ceai, nici la parfumuri iasomia asta de gradina.

  2. victoria says:

    Pfff, aici nu e nici un dubiu. Poza este a lamaitei, iasomia de gradina, am căutat special un articol care să clarifice problema. Din pacate, am citit prea târziu acest comentariu, abia după ce am preparat sirop dintr-un kg de zahar. Am si consumat din el și nu am pățit nimic 🙂
    Doar am constatat ca florile nu sunt comestibile, ca cele de trandafir. Cred totuși că sub forma de ceai si sirop nu e toxica floarea asta, lamaita, iar în cealaltă am si mai puțină încredere, nefiind de pe la noi, nu trăiește afară iarna.
    Hertha, nu ți-au argumentat deloc afirmația, așa ar fi corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *