
Sursa fotografii: pixabay.com
Legenda spune ca Shennong, imparatul chinez care a dezvoltat agricultura si medicina chineza, a descoperit si ceaiul- insa din intamplare. Pe cand se odihnea la umbra unui copac, band apa fierbinte dintr-un bol, cateva frunze din acela au cazut in bolul sau, aromand apa. Imparatul, curios, o gusta si este cucerit de gustul aromat al lichidului colorat. Incepe asadar sa cerceteze si sa experimenteze cu diferite plante pentru a le testa proprietatile medicinale. Nu putem sti daca aceasta intamplare chiar a avut loc, insa exista date clare in ceea ce priveste istoria ceaiului.
Istoria ceaiului- de la origini pana astazi
Planta de ceai este originara din partea de S-E a Asiei, intr-o regiune ce cuprinde N-E Indiei, nordul Myanmarului si provincia Yunnan din China. In aceasta provincie a fost intrebuintat pentru prima data ceaiului, in timpul dinastiei Shang (1500 i.Hr.- 1046 i.Hr) fiind initial vazut drept o bautura medicinala. Prima atestare documentara a ceaiului apare intr-un text medical, al unui functionar chinez, Hua T’o, care a trait candva in secolul III d.Hr.
Deja in timpul dinastiei Tang ( 618 d.Hr- 907 d.Hr) bautul ceaiului devenise o activitate populara, existand chiar si ceainarii. Apare tot atunci si primul tratat despre ceai – Cha Jing sau Obiceiurile Ceaiului.
Incepand cu sec. al VII-lea bautul ceaiului ajunge si in Japonia, prin intermediul calugarilor budisti care calatoreau in China pentru a invata mai multe despre cultura chineza. Acolo, ceaiul devine bautura claselor inalte iar imparatul incurajeaza importarea semintelor si plantarea ceaiului si in Japonia.
Ceremonialul ceaiului ajunge in Japonia tot via China, insa mai tarziu, in secolul al XV-lea. Initial ceremonialul era religios, insa de-a lungul timpului i s-au adaugat noi dimensiuni, ajungand la rang de arta.
In scurt timp ceaiul avea sa cucereasca si Europa. Portughezii mentioneaza acest obicei in scrierile lor, insa nu sunt cei care aduc ceaiul in continentul european. Olandezii sunt cei care au importat ceaiul, prima lada fiind inregistrata in portul din Amsterdam in anul 1606. Inca de atunci, olandezii au pus accentul pe ceaiuri de calitate. In timpul lui Oliver Cromwell, ceaiul ajunge si in Anglia, devenind rapid bautura preferata a englezilor. Prima ceainarie deschisa la Londra in 1706 este deschisa si astazi!
Pentru a concura cu monopolul chinezilor asupra ceaiului, englezii au stimulat productia de ceai in India. Ei sunt responsabili si pentru raspandirea obiceiului de a bea ceai in lume, datorita coloniilor Imperiului Britanic.
Planta de ceai este cunoscuta sub numele de Camellia Sinensis iar din aceasta se obtin cele 4 tipuri de ceai de baza, care difera prin gradul de oxidare al plantei:
- Ceai alb
- Ceai verde
- Ceai oolong
- Ceai negru
Desigur, varietatea tipurilor de ceai este impresionanta si preferintele oamenilor difera in functie de locul de provenienta. In Africa, spre exemplu, Rooibos este cel mai popular ceai, in Argentina este mate, in Anglia este ceaiul negru iar in Japonia cel verde. In Romania, plante medicinale precum menta, musetel, sunatoare, galbenele, soc, tei s.a.m.d sunt utilizitate cu regularitate pentru a obtine ceai.
Initial vazut drept o bautura medicinala, de-a lungul timpului ceaiul a devenit mai mult decat atat, fiind o bautura calda delicioasa, care ne alina in zilele reci si care are beneficii indubitabile asupra sanatatii. Cunosti alte detalii despre istoria ceaiului? Care este ceaiul tau preferat?
Ce interesant! Banuiam ca din zona aceea provine ceaiul dar nu stiam sigur. Recomand acest articol tuturor pasionatilor de ceai