Reguli importante pentru o viata sanatoasa

viata sanatoasa

Cu alimentele din ziua de azi si cu ritmul alert al vietii cotidiene, multi dintre noi uitam sa mai avem grija de sanatatea noastra. Pentru a duce o viata sanatoasa trebuie sa tinem cont de cateva reguli importante. 

Reguli pentru o viata sanatoasa

1. Inlocuieste carnea cu legumele

In sezonul rece, inlocuieste mancarurile gatite si carnea cu gustari bazate pe legume si fructe congelate; sunt la fel de hranitoare precum sunt cele proaspete deoarece au fost congelate la momentul lor de coacere. Acestea dau organismului mai multa energie pentru a face fata vremii racoroase de iarna.

2. Inlocuieste chipsurile de cartofi cu cele de grau

Pentru o viata sanatoasa, te sfatuiesc sa inlocuiesti chipsurile din cartofi cu cele de grau si sosul de inmuiat chipsurile din comert cu unul facut in casa. Cumpara lipie integrala, tai-o in bucatele mici si coace-le la foc mare pana devin aurii, timp de aproximativ 15 minute.

Merge de minune cu un sos facut in casa: rosii, ardei iute, zeama de lamaie, ceapa, coriandru si ulei de masline. Iti va da energie si rezistenta mai multa, in plus ca nu exista riscul sa te ingrasi.

3. Serveste doar deserturi sanatoase

O viata sanatoasa este una dulce si ea inseamna, bineinteles, si deserturi sanatoase. De cate ori simti nevoia sa mananci ciocolata, alege sa consumi ciocolata neagra (minimum 75% cacao) in locul celei cu lapte. Ciocolata neagra e plina de antioxidanti si contine foarte putin zahar.

Incearca sa elimini zaharul din fiecare desert – inlocuieste cat poti prajiturile sau bomboanele cu fructe si salate.

Cu ajutorul ciocolatei negre, putem crea si alte deserturi:

Inghetata de kiwi pe bat: taie cateva felii de kiwi, baga cate un bat de inghetata in fiecare felie si da-le prin ciocolata amaruie. Ciocolata trebuie incalzita in prealabil la bain – marie. Apoi le pui la congelator. Arata ca o inghetata rotunda sau chiar ca o acadea mare.

inghetata de kiwi pe bat

Boabe de struguri: procesul este asemanator, dai boabele de struguri prin ciocolata amaruie topita si apoi le congelezi. Le poti congela chiar si asa simple, gustul va fi minunat.

4. Cosuma gustari sanatoase

Inlocuieste cornurile, chipsurile si prajiturelele cu nuci, alune, migdale si fructe uscate. Atentie, fructele trebuie sa fie uscate si nu confiate deoarece cele confiate contin foarte mult zahar.

5. Ulei de masline

Stiu ca multe persoane foloseste uleiul de floarea soarelui la salate, dar ar fi mai bine sa-l inlocuiesti cu cel de masline extravirgin, presat la rece. Trei linguri de ulei de masline pe zi pot scadea nivelul trigliceridelor si pot creste nivelul colesterolului bun. Astfel, poti preveni anumite boli, precum diabetul.

6. Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde

Ceaiul verde te energizeaza la fel de mult precum cafeaua, dar nu contine substante carcinogene si nici cofeina. Ambele au acelasi rol, de a te pune in miscare, insa ceaiul verde este mult mai sanatos pentru organism.

7. Mananca la ore fixe

Bunica intotdeauna spunea: trei mese principale si doua gustari pe zi! In acest fel iti vei regla metabolismul si vei evita sa rontai diferite gustari sau dulciuri pe tot parcursul zilei.

Distanta dintre cina si ora de culcare trebuie sa fie de minimum 3 ore pentru a se putea digera corespunzator alimentele si pentru a avea un somn odihnitor. Altfel, risti sa te trezesti a doua zi obosit, fara sa stii de ce.

8. Masticatia alimentelor

„Mancatul pe fuga” incetineste digestia si absorbtia nutrientilor, totul ducand la balonare. De aceea, este recomandat sa mesteci bine alimentele si sa nu te grabesti niciodata cand esti la masa.

9. Consum ridicat de fibre

Fibrele au un rol foarte important in reglarea tranzitului intestinal si previn diferite afectiuni gastrointestinale, mai ales cancerele cu localizare digestiva.

10. Mananca dulciuri doar dimineata

Daca nu poti renunta in niciun fel la dulciuri, poti manca o prajitura cu ciocolata dar doar dimineata. Pana pe seara, vei arde toate caloriile din prajitura si nu mai risti sa te ingrasi sau sa iti cresti colesterolul.

11. Evita sa consumi carne si piure de cartofi la aceeasi masa!

Amidonul din cartofi fermenteaza impedicand astfel digestia proteinelor din carne.  Inlocuieste piureul de cartofi cu unul de conopida sau mazare. Evita mesele grele, precum cele formate din friptura cu piure de cartofi.

12. Fa efort fizic

Efortul fizic este si el o parte a stilului de viata sanatos. Incearca sa faci sport macar de 3 ori pe saptamana, cate minimum 30 de minute. Sportul este cheia catre o viata sanatoasa si echilibrata.

O viata sanatoasa incepe cu o minte sanatoasa, asa ca incearca sa te eliberezi de stres si sa te relaxezi mai mult.

sursa foto: dreamstime.com

(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *