Uleiul esential este o substanta odoranta si volatila; fiecare ulei esential are propriile sale beneficii terapeutice pe care este bine sa le cunosti inainte de a folosi un astfel de ulei.
In continuare vom vorbi despre beneficiile terapeutice pe care le are fiecare tip de ulei esential.
Ulei esential de lavanda
Unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, lavanda are un miros placut eficient impotriva stresului, gripei, racelii si a migrenelor. Denumirea plantei provine din cuvantul latinesc “lavera” care inseamna a spala, a curata. In aromaterapie se foloseste pentru beneficiile sale antiseptice, antiinflamatoare, antidepresive, deodorante, diuretice si sedative.
Ulei esential de menta
Acest tip de ulei are efect racoritor si energizant si este folosit in mod special pentru imbunatatirea starii de vigilenta. In aromaterapie se foloseste pentru ameliorarea simptomelor de congestie, combaterea iritatiei si rosetii si stimularea atentiei.
Ulei esential de lamaie
Acesta se pare ca este uleiul cel mai des folosit, in special pentru parfumarea locuintelor prin adaugarea acestuia intr-un vaporizator. Pentru intarirea sistemului imunitar se adauga cateva picaturi in apa de baie.
In aromaterapie se foloseste ca adjuvant in tratarea a unor probleme de sanatate, de la cele digestive la cele circulatorii. Uleiul esential de lamaie ajuta la diminuarea celulitei, intensitatii durerilor de cap, scade febra si induce o stare de bine.
Ulei esential de trandafir
Este dedicat in special femeilor intrucat acesta amelioreaza multe dintre problemele de sanatate ale acestora. Pretul unui astfel de ulei este mai mare deoarece pentru obtinerea unei cantitati mici de ulei se foloseste un numar mare de trandafiri pentru distilare. Uleiul de trandafir este ideal pentru tratarea depresiei, anxietatii, tulburarilor digestive, cardiace, respiratorii sau afectiuni ale pielii.
Desi majoritatea uleiurilor de trandafir de pe piata au concentratie de 1%, uleiurile esentiale marca Jacob Hooy, pe care le puteti gasi pe site-ul Rolplant, au o concentratie de 3%.
Ulei esential de musetel
Musetelul este cunoscut pentru efectele sale calmante. Uleiul esential de musetel poate fi amestecat cu uleiuri de masaj, creme si lotiuni. In aromaterapie se foloseste pentru rolul sau calmant, antiseptic, antidepresiv. Se foloseste in foarte multe creme destinate combaterii acneei.
Desi majoritatea uleiurilor de musetel de pe piata au concentratie de 1%, uleiurile esentiale marca Jacob Hooy, pe care le puteti gasi pe site-ul Rolplant, au o concentratie de 3%.
Ulei esential de iasomie
Acest ulei, desi este, de obicei, mai scump, deoarece se obtine prin extragerea cu solventi. Are proprietati importante intrucat ajuta la tratarea multor probleme de sanatate. In aromaterapie se foloseste pentru tratarea depresiei, simptomelor care insotesc nasterea si este indicata pentru cresterea libidoului.
Cel mai des, uleiul esentia de iasomie se foloseste pentru reducerea tensiunii si a stresului.
Desi majoritatea uleiurilor de iasomie de pe piata au concentratie de 1%, uleiurile esentiale marca Jacob Hooy, pe care le puteti gasi pe site-ul Rolplant, au o concentratie de 3%.
Ulei esential de eucalipt
Eucaliptul are un miros puternic, racoritor si se foloseste ca antiseptic, antispastic, diuretic si decongestionant. Efectul de racire este benefic in combatarea migrenelor, a febrei si a durerilor musculare.
Uleiul esential de eucalipt se poate folosi si pentru tratarea problemelor respiratorii.
Ulei esential de rozmarin
Se poate adauga in apa de baie sau in umidificator pentru imbunatatirea problemelor de memorie, a congestiei si a altor probleme specifice sinuzitei. Se foloseste pentru rolul sau analgezic in combaterea durerilor de cap, migrenelor, artritei, durerilor musculare si rigiditatii, se poate adauga in creme sau lotiuni.
Uleiul de rozmarin este des folosit in compozitia sampoanelor deoarece ajuta la pastrarea sanatatii scalpului si stimuleaza cresterea parului.
Pentru a te bucura de beneficiile tuturor acestor uleiuri esentiale, este de ajuns achizitionarea unei lampi de aromaterapie si a catorva lumanari. Iar daca iti doresti sa folosesti pentru par sau piele, e de ajuns sa adaugi putin ulei esential in crema sau samponul tau favorit. Nu trebuie sa cheltuiesti o avere pentru a-ti schimba starea de bine!
sursa foto: flickr.com