Astenia de primavara este o stare destul de des intalnita la schimbare dintre anotimpuri. Ea are efecte atat asupra interiorului cat si exteriorului corpului tau: cand suferi de astenie, este foarte posibil sa observi o crestere in kilograme.
Pentru a intelege mai bine ce inseamna astenia de primavara, iti propun sa trecem in revista simptomele asociate acesteia:
Ce simptome are astenia de primavara?
Astenia de primavara este resimtita de organism mai ales prin prisma unei oboseli cronice si unei lipse totale de vlaga si chef.
Simptomele acesteia sunt:
- Tristete
- Anxietate
- Oboseala
- Iritabilitate
- Pierderea capacitatii de concentrare
- Pierderea interesului pentru diverse activitati
- Lipsa de apetit sexual
- Dificultate in mentinerea atentiei
- Somnolenta diurna si somn intrerupt sau anevoios pe timp de noapte
- Intoleranta la stimuli puternici (lumina, sunete, etc)
- Cefalee
- Palpitatii
- Sensibilitate excesiva
Femeile sunt mai des afectate de astenia de primavara, intrucat schimbarile hormonale sunt mai puternice in organismul sexului feminin.
Desi astenia nu este in sine o boala, daca simptomele sunt ignorate, se pot transforma intr-o depresie puternica.
Cum combati astenia de primavara?
Din fericire, astenia de primavara se poate combate destul de usor, cu ajutorul unor mici schimbari in rutina zilnica.
1. Schimba alimentatia
Unul dintre motivele aparitiei asteniei o reprezinta tocmai alimentatia din sezonul rece, care a fost lipsita de nutrienti si vitamine necesare organismului. Odata cu sosirea primaverii, corpul trebuie sa se adapteze la noi temperaturi si noi luminozitati, adaptare ce necesita energie. Pentru a alunga astenia de primavara, este recomandat sa consumi:
- Verdeturi (salata, spanac, urzici)
- Fructe cu continut ridicat de vitamina C (mere, citrice, macese)
- Complexul vitaminic B ( morcovi, lapte, drojdie de bere, ovaz, mazare, brocolli, sparanghel, ciuperci, fasole boabe, galbenus de ou etc)
- Vitamina A ( gasita in morcovi, spanac, patrunjel, ardei gras, telina, prune, portocale, lapte de vaca, papaya, grepfruit, etc)
2. Odihneste-te
Contureaza-ti un plan de somn si respecta-l cu sfintenie. E important sa incerci sa dormi cel putin 8 ore pe noapte si sa respecti ora de culcare intocmai: orele 22-23 reprezinta un interval perfect pentru a adormi. Creeaza o rutina de somn si mentine-o. Chiar daca nu vei putea adormi din prima zi la ora propusa, cu timpul corpul tau se va obisnui cu programul si il va respecta.
3. Fa miscare!
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate astenia de primavara este miscarea. Fie ca alegi sa mergi la sala sau sa te plimbi, este important sa faci miscare. Te vei simti mult mai bine dupa ce vei face sport!
Daca vei face aceste mici modificari in modul tau de viata, vei observa cum astenia de primavara devine o simpla amintire si miresmele primaverii te vor incanta si energiza. Stii si alte metode pentru a combate astenia?
Bune sfaturi!
Foarte interesant si util.